Angst (deel 2)

Onderdrukken of je er door laten meeslepen: wat doe jij met angstige gevoelens?

Of zijn er misschien nog andere mogelijkheden?

Ik denk van wel. Al zijn andere manieren van met angst omgaan niet persé makkelijker. Vorige week schreef ik al hoe ons brein is ingericht om ons te beschermen tegen bedreigingen, en dat dit ertoe leidt dat we vrijwel continu signalen krijgen die ons aanzetten tot vechten, vluchten of bevriezen. Dat is in feite de meest makkelijke weg, want dit is wat we gewend zijn. Zorgen dat we overleven.

Maar soms staat dat geconditioneerde overlevingsmechanisme werkelijk ‘leven’ in de weg. Natuurlijk roept het angstige gevoelens op wanneer het gewone alledaagse (mogelijk) op de proef wordt gesteld. Bijvoorbeeld wanneer je een carrièreswitch overweegt, onvrede binnen je relatie ervaart, of geconfronteerd wordt met de eindigheid van het leven. De vraag is echter:

WORD JE GELEEFD DOOR DE ANGST? OF LÉÉF JE, DOOR DE ANGST HEEN?

In dat laatste schuilt volgens mij een alternatieve manier om met angst om te gaan (mits die niet met een directe noodsituatie samenhangt).

Door de angst heen leven.

Waarmee ik niet hetzelfde bedoel als ‘de angst doorleven’, omdat dit kan betekenen dat je jezelf (je bewuste Zelf) verliest in de angst.

Met ‘door de angst heen leven’, bedoel ik vooral: de angst bewust waarnemen, met een open en nieuwsgierige houding. In plaats van de energie van de angst vast te zetten, laat je die levensenergie stromen.

Hoe?

Rustig ademhalen. Bewegen, dansen, je lichaam los schudden…

Voel dan waar in je lichaam de angst zit. Hoe voelen angstige gevoelens? Zonder oordeel. Het hoeft niet weg.
Zie welke gedachten in je hoofd de angst voeden.
Wat is de kern van deze angst?

Waar ben je nu eigenlijk écht bang voor? 

Wanneer je tot deze kern bent gekomen, en zo de angst recht in de ogen kijkt, kan er iets bijzonders gebeuren.

De angst is geen ‘angst’ meer. Niet iets groots, gevaarlijks en ongrijpbaars buiten jezelf. Maar EEN DEEL VAN JEZELF dat om niks anders vraagt dan wat LIEFDE en AANDACHT.

Wat een ruimte, energie èn inzicht ontstaat er dan…!

Kortom, in plaats van te verstarren, in het wilde weg te blijven ‘doen’, of om je heen te slaan, kan je de angst aangrijpen om voluit te leven. Via de stappen die je kan gaan zetten als je door de angst heen blijft leven. Maar ook (en misschien wel vooral) doordat je je volledig verbindt met wat er BINNENIN jou LEEFT.

Je op een andere manier leren verhouden tot angst, is één van de elementen die in mijn coachingsessies vaak aan bod komen. Ben jij op zoek naar manieren om de stap te zetten van overleven naar leven, en kan je daarbij wel wat begeleiding gebruiken? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Je bent welkom, met álles wat er in jou leeft.