Angst (deel 1)
Elke dag ervaar ik angst.
En nee, ik heb geen angststoornis, voel me absoluut niet depressief, en ik ga niet gebukt onder zwartgalligheid.
Toch is het er. Wat ik ervaar als angst kan betrekking hebben op heel veel verschillende zaken. Van klein tot groot. Angst dat ik een opdracht niet af krijg, dat ik iets verkeerd doe, dat iemand van wie ik hou een ongeluk krijgt, of erger… het zijn zo maar een paar voorbeelden van de vele flitsen van angst die langskomen, keer op keer.
Herken je dat? Hoe je geest continu aan het scannen is wat er verkeerd gaat of kan gaan. Vaak zijn we ons er niet eens bewust van maar ervaren we op de achtergrond een onbestemd gevoel. ‘Er is iets niet in orde…’ Zeker wanneer je op het punt staat om iets te doen of te ervaren wat nieuw en spannend is, iets waarmee je jezelf uitdaagt om te groeien. Alarmbellen!
Het oudste deel van onze hersenen, het reptielenbrein, is dan hard aan het werk om te zorgen dat we de gevaren van de dag weer overleven. Of die gevaren nu een sabeltandtijger betreffen of bijvoorbeeld de mogelijkheid dat je in de spreekwoordelijke goot zal belanden wanneer je ervoor kiest om je hart te volgen: het reptielenbrein maakt geen onderscheid! Dit deel van je hersenen werkt samen met het emotionele brein, zodat je zo goed mogelijk wordt aangezet om veiligheid op te zoeken.
Zodra er maar íets is wat mogelijk een bedreiging vormt, zorgt het reptielenbrein ervoor dat ons lichaam in opperste staat van paraatheid is om te kunnen VECHTEN, VLUCHTEN of BEVRIEZEN. Zodat je gauw weer veilig bent.
Handig, wanneer het nodig is omdat er ècht gevaar dreigt. Maar doodvermoeiend en zonde van je energie wanneer er feitelijk niks aan de hand is.
Dus wat doen we zoal met angst en dat gevoel van ‘er is iets niet oké’?
1) We onderdrukken het en doen ons uiterste best om het te overschreeuwen en weg te moffelen.
2) Of we gaan continu serieus in op de angstgedachten- en -gevoelens en gaan piekeren over wat we moeten doen om ongeschonden ‘uit de strijd’ te komen.
Is dit ook wat jij gewend bent te doen met angst? Wat is daarvan de impact op je leven?
Volgende keer meer… zijn er nog andere manieren om je tot angst te verhouden?
Over Vivianne Baur
Voluit het leven ervaren, ontvangen en creëren, en ook anderen daartoe inspireren, dat is mijn persoonlijke missie. De herinnering wakker maken dat we onderdeel zijn van een groter geheel. En sterker nog: dat wij het geheel zijn, en dat we heel zijn.